Debitare laser

Just another WordPress site

Debitare laser

Debitarea laser a foilor de tabla este cea mai moderna tehnologie de taiere, facilitand in mare masura productia. Masinile laser sunt caracterizate de o viteza ridicata de procesare si o calitate perfecta a taierii. Debitare laser poate fi folosita pentru taierea metalelor moi, usor deformabile si a pieselor decorative. Masina de taiat cu laser permite taierea celor mai grele materiale cu un contur neted, fara a genera deseuri inutile si in cel mai scurt timp. Instrumentul principal al acestui echipament este un fascicul laser subtire care taie practic orice material la temperaturi ridicate.

Debitare laser – procesul de functionare

Pentru focalizare este folosit un sistem de tip oglinda. Taierea cu laser a foii metalice are loc in scurt timp, astfel: in rezonatorul instalatiei de taiere cu laser este generat un fascicul puternic de radiatie infrarosie. Apoi fasciculul este transmis si focalizat pe materialul taiat cu o lentila speciala. Fasciculul focalizat incalzeste pana la o temperatura ridicata o mica parte a materialului, pana la adancimea completa a foii. Materialul topit, vaporizat sau distrus din punct de vedere chimic si apoi este suflat concomitent printr-un gaz de inalta presiune.

La taierea unor materiale, gazul de insotire accelereaza taierea, generand procesul de ardere a metalelor, similar cu procesul de taiere cu plasma gazoasa. Capul de taiere se misca si fasciculul este livrat catre el printr-un sistem de miscare cu oglinzi sau foaia se deplaseaza in raport cu capul, astfel incat sa se produca taierea. In cazul laserelor in stare solida, in locul oglinzilor sunt utilizate sistemele cu fibra optica. Cu toate acestea, pentru un laser cu gaz, cu lungimea de unda mai mare a radiatiei, acest lucru este imposibil.

In instalatiile de lasere solide, fibra optica poate fi utilizata pentru a transmite radiatii, ceea ce reduce costul total al instalarii si intretinerii, iar capetele de taiere ale laserelor de gaz sunt supuse unei uzari mai mari si riscului de deteriorare, datorita punctului de focalizare mai mare.

Aparatul de debitare laser

Aceasta metoda progresiva de prelucrare a metalelor este utilizata pe scara larga in toate tipurile de inginerie (automobile, constructii navale, inginerie ascensoare). Taierea cu laser asigura o taiere de inalta precizie in productia de structuri metalice sudate (scari, terase, rafturi). Taierea cu laser a metalelor feroase si neferoase devine populara in producerea unui numar de produse de constructie, inclusiv a celor unice pentru constructia de locuinte individuale.

Debitare laser – Avantaje

Debitarea cu laser a metalului este de departe una dintre cele mai avansate procese de prelucrare a metalelor. Utilizarea sa devine din ce in ce mai populara in fiecare zi,datorita unor avantaje incontestabile, cum ar fi:

Precizia de pozitionare. Taierea cu laser a metalului este realizata cu o acuratete maxima de taiere fara erori si aderenta maxima la dimensiunile specificate de client.

Performanta. Toate echipamentele laser sunt programate de catre operatorii care utilizeaza programe de control, dupa care masina efectueaza taierea in mod automat.

Nu are impact mecanic asupra produsului. Acest avantaj permite taierea cu laser a metalelor dure si fragile care sunt expuse riscului de deformare.

Utilizarea pe scara larga a debitarii laser pentru confectii metalice si aliaje. Tehnologia permite crearea de produse de inalta calitate din cupru, titan, alama, aliaje de aluminiu, otel inoxidabil, otel cu continut de carbon sau elemente de aliere etc.

 

No Comments

Add your comment