Economisesti investind in viitor!

Just another WordPress site

Economisesti investind in viitor!

 

Suna ciudat cand auzi pe cineva zicand ca economisesti investind intr-un viitor mai bun fara sa dai niciun ban. Este totusi pe cat se poate de adevarat, deoarece, adoptand o metoda mai curata pentru energia electrica, practic investim intr-un viitor mai curat si verde. Energia solara este foarte utila, iar in ultimii ani a inceput sa prinda foarte bine si in Romania. De la proiecte Europene la magazine specializate precum e-acumulatori, acum este foarte usor sa instalezi un sistem de panouri solare pe propria casa, fara sa investesti foarte multi bani. Spre deosebire de panourile de acum 20 sau 15 ani, panourile moderne au o rezistenta mult mai mare si o capacitate de a absorbi razele soarelui mai buna. Pentru romani, cele mai bune alternative sunt acelea aduse de sisteme fotovoltaice on-grid.

Cum fucntioneaza acestea?

Un sistem fotovoltaic on grid (sau sistemul fotovoltaic legat la retea) produce energie electrica cu ajutorul panourilor fotovoltaice. O parte din energia produsa este consumata direct, iar cealalta parte este injectata in retea pentru a fi recuperata noaptea sistemul fotovoltaic permite, astfel, o reducere a facturii de electricitate de pana la 100 %.

Acest tip de sistem fotovoltaic legat la retea este compus din:

-panouri fotovoltaice;

-sistem de sustinere;

-invertor on-grid;

-accesorii (cofret de siguranta, cablu solar, conectori).

Sistemele fotovoltaice on grid, numite si grid tied, sunt sisteme care se conecteaza la reteaua de distributie a energiei electrice. Schema de conectare este urmatoarea: panourile solare se conecteaza la un invertor, apoi de aici conexiunea se ramifica in doua. O parte merge spre retea, iar cealalta parte merge spre locuinta. Pe linia ce duce spre retea se instaleaza un instrument de masurare a puterii.

Pentru un sistem on grid, costurile de achizitie si de instalare sunt mai mici. Cu un astfel de sistem poti economisi bani si datorita eficientei, iar instalarea este mai usoara decat in cazul altor tipuri de sisteme fotovoltaice. Reteaua de distribuitie a energiei electrice functioneaza tot ca un fel de baterie pentru sistemele fotovoltaice on grid, dar e ca o baterie care nu are nevoie de mentenanta dau de alte lucruri care sunt in mod normal valabile pentru baterii.

Sistemele fotovoltaice ON-GRID pot fi folosite in:

-sectorul tertiar, in special in aplicatii unde exista consumuri mari pe timpul zilei: cladiri de birouri, hoteluri, pensiuni, showroom-uri, hale de depozitare, hale de productie, restaurante s.a.;

-parcuri fotovoltaice;

-sectorul rezidential: blocuri, ansambluri rezidentiale;

-case, vile (in special daca exista consum mare pe timpul zilei).

Recomandari pentru a muta consumul de seara pe timpul zilei si a reduce consumul seara:

-utilizarea de echipamente electrocasnice smart ce pot fi programate/pornite de la distanta (ex: masini de spalat, sisteme de climatizare s.a.);

-utilizarea de invertoare smart ce pot comanda pornirea unor echipamente atunci cand exista supraproductie;

-scoaterea din priza a echipamentelor neutilizate pe timpul noptii.

Un sitem on-grid poate fi raspunsul la multe probleme, chiar si atunci cand reteaua de energie principala cade din cauza unor avarii locale sau in caz de furtuna. Energia alternativa ofera independenta 100%.

No Comments

Add your comment